Special Reports International

Reporting awesome news from many parts of the world and yet avoiding political and religious conflicts. Therefore let's agree to disagree agreeably.

Syrian Talks

Op 10-11 december j.l. in de hoofdstad van Kazachstan, Nur-Sultan, een onderhandelingsronde had plaatsgevonden met betrekking tot de afwikkeling van het conflict in Syrië.

De Joint Statement, in het Engels, kunt u hier raadplegen: http://mfa.gov.kz/en/content-view/14-10-11-2019

Het wordt al de veertiende op rij. Zo’n grote hoeveelheid ontmoetingen zegt wel iets over de belangstelling die alle partijen hebben voor dit platform voor dialoog volgens het Kazachtaanse format: dergelijke besprekingen zouden niet zinvol zijn, het zou praktisch onmogelijk zijn zoveel onderhandelaars bij elkaar te krijgen. Maar in augustus werd de laatste ronde gehouden, die in de media ‘Astana-13’ werd genoemd.

Op de Syrische televisie werd een staakt het vuren in Idlib aangekondigd, nog tijdens de onderhandelingen in de hoofdstad van Kazachstan. Er werd zo lang op gewacht, en wat is het kwetsbaar! In deze provincie in het noord-westen van Syrië wonen volgens verschillende bronnen anderhalf tot drie miljoen mensen. Volgens de laatste gegevens van internationale experts voltrekt zich momenteel in Idlib een grote humanitaire crisis.

Op de officiële site van de VN staat een toespraak van Sir Mark Andrew Lowcock, de adjunct-secretaris-generaal van de Organisatie voor Humanitaire Zaken en coördinator Noodhulp van de VN. Volgens hem ontwikkelen de gebeurtenissen in Idlib zich volgens het slechtst mogelijke scenario.

Sir Mark Andrew Lowcock

Hij zei: ‘De burgerbevolking is de dupe van politici die er maar niet in slagen een eind te maken aan het geweld en de naleving van het internationale recht, dat de burgers tijdens de oorlogshandelingen moet beschermen, af te dwingen.’ Het draait allemaal om het onvermogen van de politici het met elkaar eens te worden.

Wat dit betreft is het platform van de Kazachstaanse hoofdstad precies dé plek om te proberen een compromis te bereiken, vergelijkbaar met de positie van Nederland, dat actief deelneemt aan de vredeshandhaving en humanitaire zaken van de VN en andere internationale organisaties. Bovendien zijn de deelnemers aan de onderhandelingen in Nur-Sultan (voorheen Astana) geïnteresseerd in de beëindiging van oorlogshandelingen in Syrië, voornamelijk vanwege de dreiging voor de veiligheid en stabiliteit in hun landen.

Onderhandeling

Aan de onderhandelingstafel zaten de verschillende partijen in het conflict: de permanente vertegenwoordiger van Syrië voor de VN Bashar Jaafari en de gewapende oppositie onder leiding van Ahmad Toma. Van de landen die borg staan werd de delegatie van Rusland geleid door de speciale vertegenwoordiger van de president van de Russische Federatie voor Syrië, Aleksandr Lavrentjev. De Turkse delegatie door de plaatsvervangende minister voor Buitenlandse Zaken Sedat Onal. De Iraanse delegatie werd vertegenwoordigd door de senior assistentminister van Buitenlandse Zaken voor politieke vraagstukken Ali Asghar Haji.

Op de vergadering in Kazachstan waren ook delegaties van de VN onder leiding van Chavla Matar, plaatsvervangend speciale voorzitter van de VN voor Syrië. Ook de vertegenwoordigers van het Bestuur van de Hoge Commissaris van de VN voor vluchtigelingen en vertegenwoordigers van het Rode Kruis en Jordanië zaten om de ronde tafel in de hoofdstad van Kazachstan. 

Libanon en Irak doen voor het eerst mee met de Astana-besprekingen. De beslissing om delegaties van de beide landen uit het Midden-Oosten te betrekken bij het onderhandelingsproces, werd genomen na de vorige bijeenkomst in de hoofdstad van Kazachstan. De officiële belangen van Beiroet en Bagdad zijn volledig duidelijk. De landen die geografisch gezien buren zijn van Syrië hebben belang bij een oplossing van de problemen en de terugkeer van de Syrische vluchtelingen, en in het algemeen, bij een betrouwbare en economisch stabiele partner.

De Idlib-overeenkomst is echter niet het belangrijkste resultaat van de onderhandelingen in Nur-Sultan. De belangrijkste uitkomst is de oprichting van een constitutionele commissie voor Syrië. Russische onderhandelaars op het gebied van de afwikkeling van het conflict in Syrië kondigden die ruim twee jaar geleden aan.

De nieuwe instantie moet zich bezighouden met het opstellen van een nieuwe grondwet voor Syrië. De onderhandelingen raakten in een slip tijdens het proces van beoordeling van de leden van de nieuwe instantie. Voor het eerst werd een serieuze vooruitgang bij de oprichting van de commissie bekendgemaakt, als resultaat van de onderhandelingen in Nur-Sultan. Internationale experts sluiten niet uit dat de formatie van de constitutionele commissie voor Syrië in de nabije toekomst kan worden afgerond.

Share

© 2021 Special Reports International

Theme by Anders Norén